Saffier Jet & Proud Mary

Jag är en kvinna i mina bästa år, dvs 40+   Jag är gift och har två barn. Jag jobbar kontorstider förutom en helg då och då. Fritidsintresset är hästar men tycker även om att resa nån gång ibland. Vi har varit i flera stora städer såsom Paris, Rom, London, Köpenhamn och Dublin. 2008 åkte vi till Florida i två veckor och besökte många av nöjesparkerna där.

Här på hemsidan skriver jag mest om stallet. Det handlar således mycket om Sofia och Proud Mary. Min man vill inte synas så mycket, men får acceptera ett och annat foto när vi varit ute och rest  . Min son Petter är sällan (läs: aldrig) med i stallet så honom skriver jag inte så mycket om.

Lite om min syn på det här med hästar:

Om man har en häst eller fler, så har man förbundit sig att ta hand om den på bästa sätt. Sedan kan man alltid ha olika åsikter om vad "bäst" är, men jag hoppas och tror att alla gör det som den tycker är bäst för sin häst. Det kan se olika ut, som alla vet 

Maten: Min åsikt är att hö utgör basen och sedan tillför man kraft efter behov. Alltid foderanalys på höet så man vet behovet för hästen. Vi ger Proudy hö. Det har bra värden så hon behöver ingen kraft. Sedan får hon Slubber Mash för att få i sig loppfrö då hagarna är otroligt leriga just nu (nov utan kylgrader)

Vatten: Helst vill jag ge i hink för då ser man hur mycket hästen druckit och forskning visar att hästar dricker fler liter/dygn ur hink. Vattenkopp med bra flöde är också ok och det har vi i stallet där Proudy bor. Vatten i hagen vill jag också att hon ska ha, men inser att det är svårt mitt i smällkalla vintern.

Hovslagare: Så oerhört viktig!! Alltid ha en välutbildad hovslagare, även om de kostar lite mer. Hästens hovar är så oerhört viktiga för hela hästens välbefinnande. Hör ibland vissa säga "min häst måste vila för den är nyskodd". Min hovslagare säger att när en häst är nyskodd ska den må som bäst i sina hovar! Sedan kan givetvis även en hovslagare få en felträff och hästen få ont, men DET är en annan sak.  Just nu har Proudy specialskor både fram och bak.

Sadelinpassning: En annan oerhört viktig sak! Hästars ryggar är känsliga och det är viktigt att sadeln ligger rätt. Sedan ändras ryggmuskulaturen så man måste kontrollera sadeln regelbundet!

Bett:  Proudy rids på tredelat bett. Hon trivs bra med bett i munnen. Hon älskade sitt kandar, men det har vi inget.

Tänder: Proudys tänder kollas upp en gång per år. Hon hade vassa utskott som raspades bort. 

Avmaskning: Vi  har inte tagit maskprov på Proudy innan avmaskning. Annars tycker jag att det är bra att göra det så man vet hur det ser ut och kan avmaska efter resultatet. En del maskar har blivit resistenta mot maskmedel... Inte bra!!

Vila: Proudy får vila både på vintern och på sommaren.  Eller, denna vinter (2014-2015) blir det nog ingen hel vila eftersom hon gått så sparsamt hela hösten. Hon behöver tränas upp i kondition. Hon tömkörs 1 dag i veckan, och så vilar hon 1 dag/vecka.

Täcken: Proudy är inte frusen av sig.  Hon är däremot helklippt. Hon sover i tunn pyjamas som bytes till regntäcke när hon ska gå ut på morgonen. När det är som kallast sover hon i stalltäcke och får på sig ett yttertäcke över det, innan hon ska gå ut. Yttertäcket tas sedan av när hon kommer in igen. Om det inte är blött, för då får det ligga kvar och torka. (Om det inte är blött igenom förstås, för då byter vi täcke givetvis)

Equiterapeut: Proudy har blivit behandlad en gång av välutbildad equiterapeut. Hon var fin. Stallägaren utbildar sig inom bl a hästmassage så hon har masserat Proudy flera gånger vilket varit jättebra nu när hon varit skadad.

Det var lite om mycket :) 

//Christa